Η αλόη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιήθηκε από το μακρινό παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς. Φυτρώνει στην Αφρική, στα Κανάρια Νησιά, στη Βραζιλία, στη Κούβα, και στο Μεξικό. Μοιάζει πολύ με τον κάκτο αλλά ανήκει στα κρίνα και συγγενεύει περισσότερο με το σκόρδο, το κρεμμύδι, και το σπαράγγι. Επειδή η αλόη αποτελείται κατά 96% από νερό, αυτό τη δίνει μεγάλες αντοχές στο να προσαρμόζεται ακόμη και σε εχθρικά περιβάλλοντα. Είναι φυτό με μακριά και παχιά φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν επί το πλείστον κιτρινοκόκκινα λουλούδια.
Η αλόη συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό, επουλώνει τις πληγές και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική, και αντιμυκητιακή δραστηριότητα και καθαρίζει το γαστρεντερικό σύστημα. Ακόμη έχει την ικανότητα να δρα ως φυσικό αναισθητικό και να διεισδύει βαθιά στο δέρμα και να το καθαρίζει. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνει τις πληγές του με γοργούς ρυθμούς. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει και αυξάνει την ποσότητα του κολλαγόνου.
Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως παυσίπονο σε διάφορους δερματικούς ερεθισμούς όπως ουλές, κάλους, έρπη και εγκαύματα. Επίσης περιορίζει διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει ελπίδα για αυτό το λόγο και σε ασθενείς με καρκίνο και AIDS. Καθυστερεί τη γήρανση και τις
αλλεργίες του δέρματος, μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά την ακμή, περιορίζει τη ψωρίαση, τα τσιμπήματα των εντόμων, τη φαγούρα, και τα εκζέματα. Φαίνεται ακόμη να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει το άσθμα, τους μυϊκούς πόνους, τους κολικούς πόνους, και τους πόνους στα οστά.
Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, ωστόσο το είδος που χρησιμοποιείται κατά αποκλειστικότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές του είναι η Aloe Vera ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Aloe Ferox Miller. Όσον αφορά την Aloe Vera, περιέχει μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και αμινοξέα τα οποία είναι οι βάσεις των πρωτεινών. Ακόμη η Aloe Vera αποτελείται και από ένα πλήθος από βιταμίνες με κυριότερες τη β-καροτίνη και τις βιταμίνες B, C, και Ε.
Πηγη : http://www.ecotimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου