Βρές Αυτό που Ψάχνεις - Μπάρα Αναζήτησης Google

Η αποξηραμένη λίμνη Κορώνεια στο νομό Θεσσαλονίκης ξανάρχισε να έχει ζωή!

Η αποξηραμένη λίμνη Κορώνεια στο νομό Θεσσαλονίκης ξανάρχισε να έχει ζωή!

Η λίμνη Κορώνεια, ή αλλιώς η λίμνη Λαγκαδά, βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Ονομάζεται επίσης και λίμνη Αγίου Βασιλείου από το χωριό που βρίσκεται σε εκείνη τη περιοχή.




 Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες νερού ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε μέγεθος.
Παρότι η λίμνη Βόλβη, που βρίσκεται δίπλα στη Κορώνεια, παραμένει μία βαθιά λίμνη γλυκού νερού ωστόσο η Κορώνεια δεν είχε την ίδια τύχη και μετατράπηκε σε μία ρηχή λίμνη αλμυρού νερού. Να που όμως η φύση κατάφερε να γιατρέψει τις πληγές στη Κορώνεια και η έκταση της Κορώνειας που μοιάζει πλέον με στέπα έλκει εκατοντάδες είδη πουλιών όπου κάποια από αυτά είναι υπό εξαφάνιση! Για πρώτη φορά μάλιστα από το 1921, επανεμφανίστηκε το απειλούμενο είδος νανόχηνα καθώς και 3 άλλα σπάνια είδη, το στεπογέρακο, η χαμώτιδα και η κοκκινόχηνα.  Άλλα 4 σπάνια είδη που καταγράφηκαν, είναι παγκοσμίως απειλούμενα και παρατηρήθηκαν ανάμεσα σε κοπάδι που αποτελούνταν από αφρόπαπιες, σφυριχτάρια, καστανόπαπιες καθώς και ο μεγαλύτερος αριθμός του είδους βαρβάρα στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν περίπου 7.500 συνολικά. Παράλληλα, καταγράφηκε το είδος φοινικόπτερο καθώς και το είδος βαλτόμπουφος, ιδιαίτερα σπάνιο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το σύνολο των ειδών που έχει παρατηρηθεί στη λίμνη περίπου στα 300.
Η αποξηραμένη λίμνη Κορώνεια στο νομό Θεσσαλονίκης ξανάρχισε να έχει ζωή! Η αποξηραμένη λίμνη Κορώνεια στο νομό Θεσσαλονίκης ξανάρχισε να έχει ζωή! Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι η φύση καταφέρνει σε κάποιες περιπτώσεις να επουλώνει τις πληγές που της προκαλεί ο άνθρωπος και να ξαναδίνει ζωή σε κατεστραμμένες από τον άνθρωπο περιοχές. Το θέμα είναι ότι η ανθρώπινη επέμβαση στη φύση είναι τόσο μεγάλη ώστε γεννιέται το ερώτημα κατά πόσο η φύση θα μπορεί να αντέξει να δίνει ξανά ζωή σε κατεστραμμένες περιοχές πάνω στη Γη διότι αυτό η φύση το κάνει ως άμυνα και το θέμα είναι ο άνθρωπος να μη τη σκοτώσει κάποια στιγμή στο μέλλον ολοκληρωτικά..

Πηγη :  http://www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου