Βρές Αυτό που Ψάχνεις - Μπάρα Αναζήτησης Google

Στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτα τα φύλλα της ελιάς

Στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτα τα φύλλα της ελιάς

Το 75% της δεντροκομίας στην Ελλάδα αποτελείται από ελαιόδεντρα. Παρόλα αυτά, η χρήση των φύλλων της ελιάς στην Ελλάδα γίνεται μονάχα για τη δημιουργία καυσίμων και λιπασμάτων, ενώ παραμένει τελείως ανεκμετάλλευτη η χρήση για λόγους υγείας διότι στην Ελλάδα προπαγανδίστηκε αρνητικά η χρήση τους.



Όμως πρόσφατα ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αλλάζει τα δεδομένα με μία καινούργια απόφασή του διότι πλέον τα φύλλα της ελιάς διαθέτουν επίσημη έγκριση για συγκεκριμένες ενδείξεις. Όλα αυτά τα χρόνια όμως άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, εκμεταλλεύτηκαν τα φύλλα ελιάς φυτεύοντας ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα σκευάσματα με φύλλα ελιάς να πωλούνται σε χάρτινα σακουλάκια στη Τουρκική αγορά.
Πάντως με τη καινούργια απόφαση του ΕΟΦ οι Έλληνες πλέον θα μπορούν να κάνουνε χρήση των φύλλων ελιάς άφοβα. Τα φύλλα της ελιάς θα πρέπει να συλλέγονται από ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχή όπου το περιβάλλον είναι τουλάχιστον σχεδόν πεντακάθαρο. Τα δέντρα επιβάλλεται να μη ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα, ούτε να προέρχονται από καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων. Η κατάλληλος περίοδος για τη συγκομιδή είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, κατά τους οποίους τα φύλλα έχουν ολοκληρώσει το 12μηνο κύκλο τους. Όσον αφορά τα φύλλα θα πρέπει να ξεπλυθούν ελαφρώς, να στεγνώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο και ξηρό περιβάλλον και να αποθηκευτούν σε χάρτινη σακούλα. Υπάρχουν 2 τρόποι παρασκευής ροφήματος από φύλλα ελιάς. Ο πρώτος τρόπος είναι 10 γραμμάρια χλωρά φύλλα ή 5 γραμμάρια ξερά τοποθετούνται σε 150 ml βραστό νερό και το ρόφημα μπορεί να καταναλώνεται μέχρι 2 φορές την ημέρα. Ένα άλλος τρόπος είναι 7 με 8 γραμμάρια ψιλοκομμένα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν για μισή ώρα σε νερό που έχει βράσει ή 5 γραμμάρια να βράσουν μαζί με το νερό. Σε αυτή τη περίπτωση το ρόφημα μπορεί να καταναλώνεται 3 με 4 φορές τη μέρα. Διαφορετικές οδηγίες χρήσης υπάρχουν για σκευάσματα σε σκόνη που τοποθετούνται σε κάψουλες.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τα φύλλα της ελιάς κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στη Γερμανία με ενδείξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, την προστασία των αγγείων από τις αθηρωματικές πλάκες και την καταπολέμηση του ζαχάρου, της χοληστερίνης και του διαβήτη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πάντως οι Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να θεσμοθετήσουν μέσω τον ΕΟΦ ότι τα φύλλα ελιάς λειτουργούν ως ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με στόχο τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Αυτό πάντως που είναι επικίνδυνο με τα φύλλα ελιάς είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μονάχα ως ενισχυτικά για τον οργανισμό και σε καμία περίπτωση ως υποκατάστατα φαρμάκων. Επίσης βαριές ασθένειες όπως ο καρκίνος καταπολεμούνται μονάχα με τη χρήση φαρμάκων. Για τυχόν απορίες και ερωτήματα όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΕΟΦ και να μην υποτιμούνται καθόλου όσα αναφέρονται για πιθανές αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη, αναγκαία είναι η επικοινωνία των καταναλωτών με το γιατρό τους καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε φάρμακο θα πρέπει να δίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.
Ευχή λοιπόν είναι, σύμφωνα με τη καινούργια απόφαση του ΕΟΦ, τα φύλλα ελιάς να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως και στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθεί η υγεία αρκετών πασχόντων διαφόρων ασθενειών.
Πηγη :  http://www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου