
Η Daniela Kaufer, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ολιστικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια και η μετα- διδακτορική υπότροφος Elizabeth Kirby, αποκάλυψαν πως, το οξύ στρες –που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα και δεν είναι χρόνιο- ενισχύει κατά κάποιο τρόπο τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να έχει βελτιωμένη απόδοση.
Σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σημαντικά, αλλά μικρή διάρκειας στρεσογόνα γεγονότα, προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών βλαστικών κυττάρων και την πρόωρη ωρίμανσή τους, βελτιώνοντας έτσι την πνευματική απόδοση των πειραματόζωων.
Τα νευρικά βλαστικά κύτταρα είναι ένα είδος γενικών ή προγονικών κυττάρων που ανάλογα με τη χημική ουσία που θα δεχθούν ώστε να αντιδράσουν, ωριμάζουν σε νευρώνες, αστροκύτταρα –είναι νευρογλοιακά κύτταρα με σχήμα αστεριού στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό- ή άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ειδικοί παρατήρησαν πως, όταν υπέβαλλαν τα πειραματόζωα σε οξύ αλλά βραχέως χρόνου στρες, αυξάνονταν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτικοστερόνη) περισσότερο και από εκείνα που ανιχνεύονταν σε χρόνιο άγχος, κατάσταση όμως που διαρκούσε μόνο για λίγες ώρες. Αποτέλεσμα αυτού παρατηρήθηκε ότι ήταν και ο διπλασιασμός του πολλαπλασιασμού των νέων κυττάρων του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου.
Δύο εβδομάδες μετά από το γεγονός, διαπιστώθηκαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, κάτι όμως που δε συνέβαινε τις πρώτες μέρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές σήμανσης των κυττάρων ώστε να αποδείξουν πως, τα νευρικά κύτταρα που προήλθαν από το οξύ στρες, ήταν τα ίδια με αυτά που εμπλέκονταν στην εκμάθηση νέων καθηκόντων δύο εβδομάδες αργότερα.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό eLife.
Πηγη : http://www.capitalhealth.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου